Ένα μωρό χρησιμοποιεί το κλάμα ως μέθοδο επικοινωνίας με τον υπόλοιπο κόσμο και πολλές φορές είναι ένας τρόπος για να τραβήξει την προσοχή σας και να σας δηλώσει ότι χρειάζεται κάτι από εσάς. Παρακάτω θα δούμε τις 10 πιο συνηθισμένες αιτίες κλάματος στη βρεφική ηλικία και πώς μπορείτε να τις απαλύνετε.

1. Πείνα

Η πείνα είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους που το νεογέννητο μωρό σας θα φωνάξει. Το μικρό στομάχι του μωρού σας δεν μπορεί να αποθηκεύσει μεγάλες ποσότητες τροφής και γι’ αυτό αδειάζει σχετικά γρήγορα, οπότε αν κλαίει ξεκινήστε προσφέροντάς του λίγο γάλα. Μπορεί να είναι πεινασμένο, ακόμη και αν δεν έχει περάσει πολύ ώρα από το τελευταίο του γεύμα.

2. Κούραση

Το μωρό σας μπορεί να δυσκολεύεται να κοιμηθεί, ιδιαίτερα αν είναι πολύ κουρασμένο. Το κλάμα του τείνει να μοιάζει περισσότερο με κλαψούρισμα και ανησυχία με το παραμικρό ενώ κοιτάζει στο κενό και στη συνέχεια ησυχάζει. Βοηθήστε το μαθαίνοντας του πώς να ηρεμεί και να αποκοιμιέται.

3. Θέλει απλά να κλάψει-κολικοί!

Εάν το μωρό σας είναι μικρότερο από πέντε μηνών, μπορεί να κλαίει αργά το απόγευμα και το βράδυ. Αυτό είναι φυσιολογικό, αλλά μπορεί να είναι πολύ αγχωτικό για εσάς. Το επίμονο κλάμα σε ένα κατά τα άλλα υγιές μωρό χαρακτηρίζει τους κολικούς. Αγκαλιάστε και κουνήστε το μωρό σας, πηγαίνετέ το μια βόλτα με το αυτοκίνητο, ή απασχολείστε το με το θόρυβο από ένα στεγνωτήρα μαλλιών, τον απορροφητήρα ή μια ηλεκτρική σκούπα!!!

4. Χρειάζεται αλλαγή πάνας

Το μωρό σας μπορεί να διαμαρτυρηθεί αν τον ενοχλεί η λερωμένη πάνα του. Εάν το ευαίσθητο δερματάκι του είναι ερεθισμένο τότε πιθανώς να χρησιμοποιήσει το κλάμα για να σας το δείξει. Πάντα να χρησιμοποιείτε κρέμα κατά την αλλαγή της πάνας, και, αν είναι δυνατόν, επιτρέψτε στο δέρμα του μωρού σας να αναπνεύσει αφήνοντας το λίγη ώρα χωρίς καθόλου πάνα.

5. Χρειάζεται μια αγκαλιά

Το μωρό σας χρειάζεται πολλά χάδια και αγκαλιές για να ηρεμήσει. Δοκιμάστε ένα μαρσιππο για μωρά ώστε να το κρατήσετε κοντά σας όσο περισσότερο γίνεται ενώ κάνετε τις δουλειές του σπιτιού!

6. Πρέπει να ρευτεί

Εάν το μωρό σας κλαίει κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά από τη σίτιση, μπορεί να οφείλεται σε αέρια που έχουν παγιδευτεί στην κοιλίτσα του, τα οποία μπορεί να κατάπιε κατά τη διάρκεια του θηλασμού ή ενώ έκλαιγε. Χαϊδέψτε ή τρίψτε την πλάτη του μωρού σας ώστε να το βοηθήσετε να ρευτεί.

7. Ζεσταίνεται

Προσέξτε να μην ντύνετε βαριά το μωρό σας, διαφορετικά μπορεί να ζεσταθεί πολύ. Σα γενικό κανόνα, φροντίστε να το ντύνετε φορώντας του ένα επιπλέον ρουχαλάκι σε σύγκριση με αυτά που φοράτε εσείς στη συγκεκριμένη θερμοκρασία δωματίου για να παραμείνετε ζεστοί.

8. Κρυώνει

Στο μωρό σας μπορεί να μην αρέσει όταν το γδύνετε για να του αλλάξετε την πάνα ή για να το κάνετε μπάνιο γιατί μπορεί να μην έχει συνηθίσει την αίσθηση του κρύου αέρα στο δέρμα του. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να φροντίζετε να κάνετε την αλλαγή της πάνας ή τη διαδικασία του μπάνιου όσο πιο γρήγορα γίνεται σε ένα σχετικά ζεστό χώρο, ώστε να μειώσετε την ανησυχία του.

9. Δεν αισθάνεται καλά

Να είστε ευαίσθητοι σε οποιαδήποτε αλλαγή στη συμπεριφορά του μωρού σας. Αν αυτό είναι αδιάθετο, πιθανότατα θα κλάψει έχοντας ένα διαφορετικό τόνο από το συνηθισμένο. Μπορεί να είναι ασθενέστερο, πιο επίμονο, συνεχές, ή υψίσυχνο.

Κανείς δεν ξέρει το μωρό σας τόσο καλά όσο εσείς. Εάν αισθάνεστε ότι μπορεί να υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα, επικοινωνήστε άμεσα με τον παιδίατρό σας.

10. Αισθάνεται αποδιοργανωμένο!

Εάν το μωρό σας έχει λάβει πολλή προσοχή και αγκαλιές από επισκέπτες ή υπάρχει πολύ φασαρία στο χώρο και έχει ξεφύγει από τη συνήθη ρουτίνα του στο φαΐ ή τον ύπνο, μπορεί να παρουσιάσει έντονη ανησυχία. Πάρτε το μωρό σας κάπου ήρεμα και ήσυχα για να το βοηθήσετε να ηρεμήσει.

Σε κάθε περίπτωση, αν διαπιστώσετε ότι το μωρό σας πέρα από ανεξήγητο κλάμα, παρουσιάζει πυρετό, δυσκολία στην αναπνοή, εμέτους, διάρροιες μη διστάσετε να καλέσετε τον παιδίατρό σας!!!